sobota 20. listopadu 2010

O Amazon Kindle

Tak mohu sdělit první zkušenosti a zážitky s novou čtečkou knih.
Objednal jsem ji přímo v USA v Amazonu, protože u nás je asi o dva tisíce dražší. Platba kartou byla bezproblémová, balíček přišel za čtyři dny. Cena se pohybuje kolem 2.800 Kč, včetně dopravy. Clo se neplatí.

Obstaral jsem první knížky a přesunul do čtečky. Jde to buď přímo prostřednictvím USB kabelu připojeného k počítači nebo přes emailový účet, který má každý majitel Kindle zřízený u Amazonu. Soubor se odešle a vrátí se upravený do potřebného formátu pro čtečku a sám se do ní nainstaluje. Je také možné použít program Calibre. Je v češtině a zadarmo k dispozici na internetu a umí text převést do podoby čitelné pro Kindle.

Čtečka se po připojení k počítači ukáže jako samostatný disk a se soubory v ní je možno pracovat stejně jako s ostatními v počítači. Prostředí ve čtečce je v angličtině a i pro neznalé jazyka je to rychle pochopitelné. Češtinu ve stažených knížkách zvládá v pohodě.

Kindle si pamatuje, kde jste přestali číst a příště otevře knížku na té samé stránce. Umožňuje zapisovat si do textu vlastní poznámky, což bude dobré při studiu např. odborné literatury. Lze upravovat velikost písma, řádkování, šířku stránky a také orientaci čtečky (na výšku nebo na šířku). Vejde se do ní asi 3.500 knih a baterie vydrží celý měsíc při běžném denním čtení. Nabíjí se přes kabel USB, který je součástí balení.

Dá se držet v jedné ruce a palec je přitom právě na tlačítku obracení stránek. Displej není podsvícený, takže neoslňuje a působí jako skutečná kniha. Potmě si ovšem nic nepřečtete. Čtení je velmi příjemné.

Jak už jsem zmínil, umí se bezdrátově připojit k internetu, pokud je ovšem takové připojení v místě k dispozici. Připojila se i k mé emailové schránce, bylo ale poznat, že na tuto činnost není specializovaná.

Čtečku zaměstnáváme s manželkou oba a výdaj za její nakoupení jsme dodatečně ohodnotili jako smysluplný.

Žádné komentáře:

Okomentovat