středa 10. srpna 2011

Příprava ovocného kvasu

Netroufám si radit jak působit na ovoce v bečce, aby dobře vykvasilo a teklo dostatečně množství dobré pálenky. Je to přímo věda a na toto téma sám sbírám podněty ostatních zainteresovaných a mnohdy i poučenějších.

Spíše jde o zveřejnění nápadu, jak ovoce rozmělnit, aby kvašení dobře probíhalo. Na ovoce, které nemá pecky, např. jablka nebo hrušky, se dá s úspěchem použít drtič. Dva válce s trny, ruční nebo motorový pohon a je po starostech. Jeden z možných drtičů je k nahlédnutí zde.

Jiná je situace s ovocem peckovým. Drtič by mohl poškodit i pecky a to není žádoucí buď vůbec, nebo se připouští jen v malém množství, kvůli chuti. Používám štouchadlo na brambory, kterým se připravuje potrava pro doma chované vepříky.

Ovoce rozmělním v plechovém kbelíku a naleji do sudu. Vcelku to funguje, možná, ale nějaká pecka přece jen praskne. Pak přišel kamarád s novým nápadem, zobrazeným na fotce.


Kulatý ocelový kartáč na tyči a vrtačka. Z ovoce to v bečce během chvilky udělá kaši, pecky zůstanou nepoškozené. Navíc: žádná námaha jako se šťouchadlem. Nápad za jedničku!

1 komentář:

  1. Můj postup při přípravě kvasu jsem se pokusil sepsat zde:
    http://drivejsiabsolvent.blogspot.cz/p/jak-pripravuji-ovocny-kvas.html

    OdpovědětVymazat