neděle 11. září 2011

Kapr z udírny

Náš zeť a jeho syn jsou náruživí rybáři. Mají k rybaření především sportovní přístup a dodržují zásadu "chyť a pusť". Přesto ale nějakou rybu donesou i domů a často pamatují i na nás. My jsme za to vděční, protože ryby se u nás jedí na mnoho způsobů. Na fotce je kapr tak, jak vypadal, když jsem ho "osvobodil" z tepla a kouře udírny.


A jak na to?

Nejdříve oddělit hlavu, ocas a ploutve. Rozpůlit a pak nešetřit citrónem. Před uzením byl dva dny v ledničce v láku. Jeho ingredience mohou být různé podle chuti těch, kteří ho budou konzumovat. Nám se osvědčila voda, sůl, rozmačkaný česnek, lžíce koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, tymián, rozmarýn, kmín), cibule a na kostičky nakrájený celer a petržel. Lák povařit a kapra v láku párkrát přeložit.

Maso dávám do nahřáté udírny a teplotu udržuji kolem 70 stupňů. Pokud začnu uzení ráno v osm, tak kolem jedné to může být jedlé (a výtečné) na stole.

Doporučuji pročíst tuto diskusi. Byl jsem se tam také poučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat