čtvrtek 17. února 2011

Vzpomínky na Myšku (3)

Osmáci jsou tvorové kousaví. Mimo skla a tlustých železných plátů rozkoušou, nebo alespoň okoušou, cokoli k čemu se dostanou. Jsou hlodavci a na hlodání závisí jejich stravování a žití. Kousat musí, protože jim jejich horní a dolní zuby neustále dorůstají. Není-li jimi hlodáno, mají snahu se - jako turecká šavle - zahýbat dovnitř a pak jsou bohužel k ničemu. Osmák to ví, proto je obrušuje na čem se dá. Pokud je doma vypustíte, tak mimo radosti ze zvířatek, která jsou ochotná být přítulná, získáte ohlodaný nábytek, hrany zdí, kabely (i pod napětím!), linoleum a v mém případě i rolovací kolečko na počítačové myšce. Občas se někde, třeba v gauči, objeví prokousaný tunel.
Naši osmáci proto dostávali do klece "hlodátka". Nejvíce jim chutnaly větvičky z ovocných stromů. Na tom se dostatečně vyřádily a po vypuštění nám až tolik nelikvidovaly domácnost.
S Myškou nastaly problémy kolem jejího šestého roku věku, kdy už neměla dostatečnou sílu ke kousání a zuby jí začaly přerůstat. Bylo potřeba Myšku vzít do auta, zajet k příslušnému panu doktorovi a zubíčky zkrátit. Zkraje nám to dost silně vyčítala, pak si ale zvykla a zřejmě i pochopila, že je to pro její dobro.
Na přiloženém (dost mizerném) videu je možné podívat se na Myšku v akci.




Žádné komentáře:

Okomentovat